Kuřecí salát
Rozhodla jsem se - do návštěvy zbývalo ještě pár dní - že udělám kuřecí salát. Takže jsem v předvečer akce samotné dala péct kuře obvyklým způsobem s troškou másla. Druhý den, cca tři hodiny před návštěvou, jsem se vrhla na dokončovací úpravy, abych vše stihla a salát se ještě uležel. K dispozici jsem měla:
- 1 celé pečené kuře
- 1 větší červenou papriku
- 1 větší žlutou papriku
- kyselé okurky
- bílý jogurt
- tatarskou omáčku (Hellmann´s)
- medovou dijonskou hořčiči
- sůl
- bylinkovou směs zeleného pepře, bazalky, oregána
Kuře jsem zbavila kůže a vykostila, maso nakrájela na kousky. Papriky jsem pokrájela na jemné nudličky, kyselé okurky (asi 4) na drobounké kostičky. Do misky zvlášť jsem vykopila bílý jogurt a opatrně přidávala tatarskou omáčku, aby jí tam nebylo moc, ale tak akorát, stejně jsem postupovala s medovou hořčicí. Tento dresink jsem trošku našlehala. Decentně jsem použila sůl a bylinky a smíchala vše dohromady.
Prvním ochutnávačem byl můj partner. Měla jsem trošku obavy z jeho hodnocení, protože pro chlapy přece kuře není maso. Velmi mě potěšilo, když prohlásil: "Tak toho bych mohl sníst vagón." Vědoma si povinnosti přinést pokrm na návštěvu, utrhla jsem mu lžíci od úst se slovy, že si dá až potom.
V ideálním případě je asi atraktivní pro oko, když se krásná mísa vystele listy hlávkového či ledového salátu a na něj se umístí směs masa a zeleniny. My jsme kuřecí salát museli ještě převážet autem, takže zůstal v míse sám, aby salátové listy zbytečně nevadly a jídlo nehyzdily.
Nicméně pokrm byl vychlazený a všem ostatním také chutnal s tmavým pečivem. Od věci určitě není ani opečený toustík. Je to docela rychlé (kuře se peče samo a zelenina je nakrájená hned) a lehké. Třeba bude chutnat i vám.
Renďák